Wylot z Polski w zależności od rozkładu lotów. Lądowanie w Larnace, a następnie transfer i zakwaterowanie w hotelu w miejscowości Limassol. Udamy się na lunch do lokalnej tawerny żeby skosztować lokalnych przysmaków, takich jak halloumi, souvlaki i świeże owoce morza. Czas na relaks na plaży, a następnie spacer promenadą w Limassol, gdzie znajduje się wiele kafejek, barów i uroczych sklepików. Wieczorem udamy się na kolację integracyjną w restauracji nad morzem. Powrót do hotelu i czas na odpoczynek.
Drugiego dnia po śniadaniu wybierzemy się na wycieczkę do Pafos – miasta, które jest wpisane na listę UNESCO, znane z licznych zabytków i pięknych plaż. Po lunchu w nadmorskiej tawernie, udamy się do Parku Archeologicznego w Kato Pafos, gdzie odwiedzimy mozaiki w Domu Dionizosa i inne starożytne zabytki. To świetna okazja do poznania fascynującej historii Cypru i dziedzictwa kulturowego. Po południu czeka nas relaks na jednej z najpiękniejszych plaż w regionie – plaży Coral Bay. Wieczorem kolacja w regionalnej restauracji i powrót do hotelu.
Po śniadaniu wyruszymy na wycieczkę do Gór Troodos, górzystej części Cypru gdzie zobaczymy inne oblicze wyspy, pełne malowniczych wiosek, lasów i klasztorów. Odwiedzimy Klasztor Kykkos, czyli jeden z najsłynniejszych klasztorów na wyspie znany ze swoich pięknych mozaik i cennych ikon. Spacer po górskiej wiosce Omodos, pełnej wąskich, brukowanych uliczek, tradycyjnych domów i lokalnych warsztatów rzemieślniczych. Zjemy tradycyjny lunch w Omodos – restauracje w tej wiosce oferują typowe cypryjskie dania, jak souvla (pieczone mięso) oraz różnorodne mezze. Następnie udamy się na degustację win w lokalnej winnicy. Po powrocie do Limassol zjemy kolację i wrócimy do hotelu na odpoczynek.
Ostatniego dnia pozwolimy sobie na błogie lenistwo na plaży. Zjemy pyszny lunch nad brzegiem morza i naładujemy baterie na nadchodzący, zapewne intensywny okres w pracy. Transfer na lotnisko i powrót do Polski.
Projekt i wykonanie: eatmy.site